Veel gestelde vragen over de transitievergoeding

Wanneer heb ik recht op transitievergoeding?

Werknemers hebben bij ontslag recht op een transitievergoeding. Ontslag is het op initiatief van de werkgever beëindigen van een arbeidscontract door opzegging of ontbinding. Ook het niet verlengen van een tijdelijk contract valt onder ontslag.

Ook heeft de werknemer recht op een transitievergoeding als hij zelf ontslag neemt en dat doet omdat zijn werkgever ernstig verwijtbaar handelde of ernstig verwijtbaar nalatig was.

Heb ik recht op transitievergoeding als ik zelf ontslag neem?

Nee, in principe heb je alleen recht op een transitievergoeding als het ontslag op initiatief van de wergever gebeurt.

Een uitzondering hierop is als je ontslag neemt omdat je werkgever ernstig verwijtbaar handelde of ernstig verwijtbaar nalatig was. In dat geval heb je wel recht op transitievergoeding.

Wanneer heb ik géén recht op transitievergoeding?

De werkgever hoeft geen transitievergoeding te betalen:

  • bij een beëindiging van het contract met wederzijds goedvinden.
  • als de werknemer is ontslagen, omdat hij ernstig verwijtbaar handelde of ernstig verwijtbaar nalatig was, tenzij de kantonrechter anders beslist.
  • als de werknemer die is ontslagen nog geen 18 jaar is en gemiddeld ten hoogste 12 uur per week werkte.
  • als de werknemer ontslagen is, omdat hij de AOW-gerechtigde of andere pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt of na het bereiken van deze leeftijd.
  • als het bedrijf failliet is gegaan of als de werkgever in de schuldsanering terecht is gekomen. Dit geldt ook als de rechtbank de werkgever surseance van betaling (uitstel van betaling) heeft verleend, omdat hij de schulden niet kan betalen.
  • als bij cao een andere voorziening is afgesproken. Bij cao kan vanaf 1 januari 2020 (ten nadele van de werknemer) worden afgeweken van de transitievergoeding, en is meer maatwerk mogelijk. Wel moet de cao voorzien in een redelijke financiële vergoeding of in voorzieningen die de kans op nieuw werk vergroten. Alleen bij ontslag om bedrijfseconomische redenen bij cao worden afgeweken van de transitievergoeding. 
  • als de werknemer vóór het (van rechtswege) eindigen van een tijdelijk contract een volgend contract is aangegaan met de werkgever die tussentijds kan worden opgezegd en binnen zes maanden ingaat.

Hoe hoog is de transitievergoeding als ik word ontslagen?

De hoogte van de transitievergoeding die uw werkgever betaalt bij ontslag wordt bepaald op basis van 2 onderdelen: uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De transitievergoeding bedraagt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar, en naar rato voor het overige gedeelte van het dienstverband of als het dienstverband korter dan een jaar heeft geduurd.

De vergoeding is per 1 januari 2024 maximaal € 94.000 bruto. Of, als uw jaarsalaris hoger is dan € 94.000, maximaal 1 bruto jaarsalaris.

Heeft ziekte of verlof invloed op de hoogte van de transitievergoeding?

Was u ziek voordat u werd ontslagen of op het moment van uw ontslag? Dan heeft dit geen gevolgen voor uw arbeidsduur. En ook niet voor de hoogte van uw basis bruto maandsalaris. Bij de berekening van de transitievergoeding is uw brutoloon het uitgangspunt. Dit is het brutoloon dat u in uw contract hebt afgesproken. Uw loon kan lager zijn geweest door bijvoorbeeld ziekte of verlof. Dit heeft geen invloed op het voor u geldende brutoloon. Is uw loon lager door ziekte of verlof? Dan wordt de vergoeding berekend op basis van het loon dat u had verdiend als u niet ziek was of met verlof was geweest.

Mag mijn werkgever de transitievergoeding in termijnen betalen?

Kan uw werkgever de transitievergoeding niet in 1 keer betalen, omdat dit de bedrijfsvoering schaadt? Dan kan de werkgever die in termijnen betalen, verspreid over maximaal 6 maanden. Betaalt uw werkgever de transitievergoeding in termijnen? Dan is hij wel steeds wettelijke rente verschuldigd vanaf 1 maand na het einde van het contract. De rente wordt berekend over dat deel van de transitievergoeding dat nog niet is uitgekeerd.

Heb ik met een vaststellingsovereenkomst recht op een transitievergoeding?

Als je met je werkgever een vaststellingsovereenkomst sluit, heb je in principe geen recht op een transitievergoeding. Dat komt omdat je dan samen met je werkgever (financiële) afspraken maakt over jouw ontslag. Deze afspraken kunnen uitkomen op een lager, maar ook op een hoger bedrag dan de transitievergoeding. Het is daarom belangrijk advies in te winnen bij een expert vóórdat je een vaststellingsovereenkomst ondertekent.

Moet ik over de transitievergoeding belasting betalen?

Over een ontslagvergoeding moet belasting worden betaald. Je werkgever zal bij de uitbetaling van de ontslagvergoeding direct loonbelasting moeten inhouden. Je ontvangt dus zelf alleen het netto gedeelte van de ontslagvergoeding. Het belastingpercentage dat over de transitievergoeding betaald moet worden hangt af van het jaarinkomen van de werknemer. De transitievergoeding wordt op dezelfde wijze belast als loon (box 1).

Hoe wordt de duur van het dienstverband bepaald?

De duur van het dienstverband is de periode vanaf de eerste dag van het dienstverband tot en met de einddatum. Had u meerdere contracten achter elkaar, zonder tussenpoos, dan geldt de aanvangsdatum van het eerste contract en de einddatum van het laatste contract.

Had u meerdere contracten met een tussenpoos van maximaal 6 maanden, dan trekt u de periode van de tussenpoos of tussenpozen hier vanaf.

Let op, bij contracten afgesloten voor 1 juli 20215 geldt dat als er een tussenpoos van 3 maanden of langer tussen contracten zat, het oude contract niet meer meetelt voor de berekening van de transitievergoeding.

Ik werkte eerst via een uitzendbureau, voordat ik in dienst trad bij mijn werkgever. Wat betekent dat voor de arbeidsduur?

Als je als werknemer eerst via een uitzendbureau bij je werkgever hebt gewerkt en vervolgens bij diezelfde werkgever in dienst trad en daar vergelijkbare arbeid verrichtte, is sprake van een opvolgende werkgever. In dat geval moet de duur van de contracten opgeteld worden. 

Waar vind ik meer informatie over de transitievergoeding?

Op de website van de rijksoverheid vind je een brochure. In deze publicatie staat op hoofdlijnen beschreven waar werkgevers en werknemers met ingang van 1 januari 2020 rekening mee moeten houden met betrekking tot de transitievergoeding.

Deze website is beveiligd d.m.v. reCAPTCHA. De Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.